Kondomit – tietoa ehkäisyvälineiden käytöstä ja ostamisesta

Kondomeita käytetään ehkäisemään miehen siittiöiden kulkeutumista naisen munasoluun. Kondomeita on olemassa sekä miehille että naisille. Miesten käyttämät tavalliset kondomit valmistetaan erittäin ohuesta lateksista tai esimerkiksi polyuretaanista, joista jälkimmäinen sopii myös lateksiallergisille. Kondomi pysäyttää siemennesteen kulkemisen naisen munasolua kohti, jolloin raskaus ei pääse alkamaan. Jotkut kondomit sisältävät myös kemikaaleja jotka tuhoavat siittiösoluja. Kondomia saa käyttää vain yhden kerran, jonka jälkeen se pitää heittää pois. Pakkauksessa on merkitty kondomin viimeinen käyttöpäivä, jonka jälkeen sitä ei saa enää käyttää.

Miehelle puettava kondomi suojelee myös sukupuolitaudeilta ja ovatkin ainoa ehkäisymenetelmä joka suojaa sekä raskaudelta että tartunnoilta. Kondomi suojaa käyttäjäänsä sekä kumppania muun muassa klamydialta, tippurilta ja HIV:ltä. Täysin varmoja ehkäisyvälineitä ei kuitenkaan ole olemassa. Miesten käyttämät kondomit tehoavat 98% tapauksista. Käytännössä se tarkoittaa että kaksi naista sadasta tulee raskaaksi vuoden sisällä. Kondomeita on saatavilla esimerkiksi kaupoissa sekä apteekeissa.

On mahdollista että kondomi lähtee paikaltaan seksin aikana. Jos näin käy, on suositeltavaa hankkia jälkiehkäisypilleri apteekista, ellei halua tulla raskaaksi. Tämän pillerin saa nykyään apteekista ilman lääkärin reseptiä. Kondomit kannattaa säilyttää pimeässä paikassa, jossa lämpötila ei ole liian kylmä tai liian kuuma. Terävät esineet kannattaa säilyttää kaukana kondomeista puhkeamisvaaran takia.

Kondomit eivät kuitenkaan sovellu kaikille ehkäisymuodoksi. Ensinnäkin, ne voivat allergisoida, ja jos kondomit aiheuttavat allergisia reaktioita, kannattaa harkita muita ehkäisymenetelmiä. Yleensä kondomit eivät kuitenkaan aiheuta oireita tai sivuvaikutuksia. Toiseksi on olemassa miehiä jotka eivät helpolla löydä itselleen sopivan kokoisia kondomeita. Niitä on mahdollista tilata netistä, mutta tässä tapauksessa kannattaa varmistua valmistajan aitoudesta sekä siitä, että kondomit ovat aidosti hyväksyttyjä ja turvallisia.

Vaikka kondomin käytön hyödyt ovat kiistattomat, jotkut käyttäjät kokevat että kondomin paikoilleen laitto haittaa seksiä ja keskeyttää sen. Välillä kondomi saattaa myös haljeta. Silloin jälkiehkäisypilleri kannattaa käydä hakemassa apteekista. Kondomin kanssa ei kannata käyttää öljypohjaisia liukasteita. Vesipohjaiset liukasteet sen sijaan sopivat yhteen kondomin käytön kanssa, eikä siitä pitäisi seurata ongelmia.

Vastaa